Romana


PRIMARIA COMUNEI TAMADAU MARE
Jud. Calarasi
PREZENTARE LOCALA

 • Suprafata comunei este de 4184 ha, iar asezarile rurale sunt raspandite pe o raza de 11 km.
 • Comuna Tamadau Mare are in componenta sa sapte sate.
 • Distanta fata de cel mai apropiat oras de peste 30.000 lokcuitori este de 38 km, iar fata de municipiul resedinta de judet de 85 km.
 • Tipul asezarilor rurale aflate in componenta data de amplasarea geografica - raspandite pe o raza de 11 km.
    In prezent, comuna Tamadau Mare este alcatuita din 7 sate:
 • Tamadau Mare,
 • Tamadau Mic,
 • Plumbuita,
 • Darvari,
 • Calareti,
 • Seinoiu,
 • Sacele.
    Din istoricul comunei rezulta ca, din anii 1800, pana in anul 1921, teritoriul actual era organizat in doua comune:

 • Calareti-Seinoiu, ce cuprindea satele: Seinoiu, Bratasani, Calareti, Parlita, Florica, Podari, Satele Florica si Podari, sunt astazi in componenta comunei Ileana, judetul Calarasi; iar satul Parlita este arondat astazi comunei Sarulesti din acelasi judet;
 • Tamadau, era alcatuita din satele Tamadau Mare, Tamadau Mic, Darvari si Plumbuita.
   In anul 1921, odata cu noua impartire administrativa, comuna si-a schimbat denumirea in Tamadau Mare, iar in satul Bratasanu i-a fost schimbata denumirea in Sacele. Datorita schimbarilor administrative.
    In anul 1981, s-a infiintat judetul Calarasi, iar comuna a fost arondata acestuia.
   
    Rolul cadrului natural in istoria localitatilor
    Cadrul geografic a avut un rol foarte important in amplasare locuintelor omenesti pe aceste meleaguri. Printre componentele naturale care au determinat populatia sa se stabileasca aici au fost:
 • relieful, datorita amplasarii in Campia Baraganului ce este compusa din: campuri interfluviale largi si netede cu altitudini ce oscileaza aici intre 40 si 63 m.
 • clima, in aceasta zona este calda si blanda, cu temperaturi medii anuale de 10.8 grade C, cu o amplitudine termica de 60 grade C si cu potential agroclimatic ridicat.
 • apele de suprafata si subterane, sunt reprezentate pe teritoriul comunei Tamadau Mare de raul Mostistea, de afluentul de ordinul doi al acestuia - Giula si numeroase vaiugi de crov. Densitatea retelei hidrografice este de aproximativ 1 km/kmp. Apele freatice au nivel in general de 10 m adancime. Sub crovuri acestea se gasesc intre 7-10 m adancime, iar sub firele de vale si in apropierea baltilor Mostistei se gasesc la 0.5-1 m adancime.
 • solurile, sunt reprezentate de molisoluri prin cernoziomuri si cernoziomuri cambice caracterizate printr-o fertilitate ridicata.
 • vegetetia, face parte din zona silvostepei. Vegetatia naturala a fost inlocuita, in general de culturi agricole.
 • fauna, este reprezentata de rozatoare, vulpi si pasari precum: prepelita, fazanul, dropia (specie pe cale de disparitie). Dupa cum spune si Alexandru Odobescu in licrarea sa Pseudo-Cynegheticos, locuitorii comunei Tamadau Mare inca din vechime sunt forte iscusiti vanatori.
    Atestari documentare si arheologice
    Atestari documentare
    Aflate intr-o zona favorabila habitatului inca din cele mai vechi timpuri, satele apartinand comunei Tamadau Mare isi pierd inceputurile in negura vremurilor. Atestarea documentara certa este insa la 8 iunie 1626 intr-o pricina de hotar cu egumenul Manastirii Plumbuita cand este amintit satul Plumbuita.
    La 1 Decembrie 1791 cu prilejul unor plati proprietaresti este amintit satul Tamadau. Satul Darvari dateaza de la inceputul secolului XVIII, celelalte luand fiinta dupa improprietaririle ce au urmat rascoalei din 1848.
    In anul 1828, in "Carte de la Valachie et de la Moldavie" a lui F. Friet, aparuta la Viena, in zona studiata studiata se pomeneste numele Timodau-sus.
    In catagrafia din decembrie 1819 - ianuarie 1820, in care sunt aratati Birnicii judetului Ilfov in Plasa Mostistea exista satul Tamadaul de Jos avand ca stapan Manastirea Plumbuita.
   
    Atestari arheologice
    Pe malul Mostistei au fost identificate pana in prezent urmatoarele puncte arheologice:
 • pe malul drept al raului Mostistea, imediat la nord de satul Sacele se gasesc fragmente ceramice apartinand epocii bronzului, cultura nedeterminata.
 • la sud de satul Seinoiu, pe malul stang al Mostistei in cotul ce il formeaza raul se afla un tell neolitic apartinand culturii Gumelnita. tellul este distrus in cea mai mare parte de cimitirul satului.
 • la marginea de nord a satului Seinoiu pe panta, se afla o asezare din secolul IV e.n., cultura Santana Cerneahov.
 • la halta Mostistea se afla o siliste feudala la nord de podul CFR pe malul drept al Mostistei.
 • pe malul stang al raului Mostistea la 2 km sud de comuna Tamadau Mare spre sud est pe marginea unei vai se afla o asezare apartinand epocii bronzului, Cultura Coslogeni. In aratatura se aflau ingramadiri de oase, cioburi si cenusa, resturi de cenusare tipice pentru faza timpurie a Culturii Coslogeni. Tot aici se gasesc fragmente ceramice apartinand Latenului getodacic si Dridu.
 • la nord de satul Tamadau Mic langa podul ce traverseaza raul Mostistea si fostul drum ce mergea spre Fundulea au fost adunate fragmente ceramice din oranduirea comunei primitive, epoca nedeterminata, precum si unele apartinand Culturii dridu. La sud de sat sunt urme dacice.
 • la 1 km nord de Tamadau Mare, pe malul stang al Mostistei pe o plantatie cu vita de vie se gasesc urmele unei asezari din secolul IV e.n. suprapusa pe o asezare Dridu.
 • la 800 m sud de satul Darvari se gasesc fragmente ceramice apartinand Culturii Santana cerneahov, Dridu si in perioada feudalismului dezvoltat.
    Aspecte toponimice
    Toponimia arata modul in care oamenii sau stabilit si au format asezari durabile sau temporare, arata ocupatiile oamenilor, arata prezenta interitoriu al populatiei si conditiile si modul in care omul a folosit si a transformat si a folosit natura.
    Principalele toponime de pe acest teritoriu sunt oiconimele, ele fiind reprezentate de denumirile a 7 localitati.
    Resedinta comunei, satul Tamadau Mare isi datoreaza denumirea unei fantani tamaduitoatre din marginea Baraganului, la care oamenii se opreau si se odihneau.
    Oiconimul Tamadau, are si adaugire, data de marimea celor doua localitati cu acest nume (Mare si Mic).
    Toponimele care amintesc existenta unor categorii de locuitori, avand o situatie speciala in organizatia statala sunt reprezentate de satele Calareti si Darvari.
    Denumirea satului Darvari vine de la cuvantul "Darvar", ce inseamna "slujitor care aduce lemne din padure la curtilor boierilor si au grija de incalzitul camerelor.
    Denumirea satului Calareti provine de la faptul ca in vestul teritoriului comunei in anii 1800 isi avea mosia tatal lui Alexandru Odobescu.


Copyright Author - MindMagnet Software Romania - developed for KYO INC